Jedličkův ústav a školy ilustrace Jedličkův ústav a školy – kvalitní bezbariérová škola, která ucelenou rehabilitací připravuje děti a mládež s tělesným postižením k integraci do života. logo Praha
Jedličkův ústav a Mateřská škola a Základní škola a Střední škola, V Pevnosti 4, 128 41 Praha 2,
tel.: 241 083 233, e-mail: jus@jus.cz, IČO: 70 87 31 60
ilustraceO nás
ilustraceAktuality z Jedle
ilustraceNaše služby
ilustraceBezbariérové školy JÚŠ
Projekty a pravidelné aktivity
Centrum služeb Vyšehrad
Pronájmy volných prostor
Výběrová řízení a pracovní příležitosti
Podporují nás
Kontakty
110 let Jedličkova ústavu
Fotogalerie
Objednávání jídel
Mapa stránek

Diagnostika a terapie kojenců ohrožených vývojem hybné poruchy a malých dětí s DMO, metodou profesora D. Václava Vojty

Diagnostika a terapie kojenců ohrožených vývojem hybné poruchy a malých dětí s DMO, metodou profesora D. Václava Vojty

Od 9. 4. 2010 je v novém rehabilitačním pavilonu Jedličkova ústavu V Praze 4, Na Topolce 1, otevřena ordinace pro novorozence a kojence ohrožené vývojem hybné poruchy, zejména dětské mozkové obrny. Neurokineziologickou diagnostiku dle Vojty provádí lékař, terapii a zácvik rodičů v terapii samostatně fyzioterapeut s kurzem Vojtovy metody. Ideální pro včasnou diagnostiku a zahájení terapie je věk dítěte do 3 měsíců korigovaného věku, ale možné je vyšetřit a léčit i starší kojence.

Lékař: MUDr. Jaroslava  Kolářová Ph.D. 
Terapeut: Kateřina Morávková
Ordinace: Na Topolce 1, Fyzioterapie, 2. patro č. dveří  C 310
Telefon pro objednání: 241 083 540
Odkaz na mapu: MAPA


Termín ordinace:  dle domluvy (tel. 241 083 540)


Vojtova metoda


Vojtova metoda zahrnuje včasnou diagnostiku neurokineziologickým vyšetřením a včasnou terapii reflexní lokomocí. Obě součásti metody jsou dílem českého neurologa, profesora Dr. Václava Vojty.

Včasnou neurokineziologickou diagnostikou je možné odhalit příznaky ohrožení vývojem dětské mozkové obrny již v prvních třech měsících života. Pak lze včas zahájit kvalitní léčbu reflexní lokomocí s cílem dosáhnout optima možného pohybového vývoje dítěte. Včasná diagnostika v součinnosti s včasnou terapií do 3 měsíců věku přináší nejlepší výsledky v léčbě, protože zasahuje v době, kdy jde většinou zatím jen o funkční blokádu pohybového vývoje, nikoliv o fixaci chyby se strukturálními změnami na svalech a šlachách.

Lékař určí, na jakém stupni vývoje se dítě nachází a zjistí, zda je ohrožené vývojem dětské mozkové obrny. Léčení provádí zkušený fyzioterapeut s kurzem Vojtovy metody a se zkušenostmi v práci s nedonošenými dětmi a kojenci.

Vojtovu metodu lze však aplikovat od narození do stáří, proto její užití je i u starších dětí a dospělých lidí možné a účinné. Tato práce vyžaduje zkušeného lékaře, který zná neurokineziologickou diagnostiku dle Vojty ve spolupráci s kvalitním v této metodě školeným fyzioterapeutem.

Terapeutem pro vlastní dítě jsou však jeho rodiče, protože oni po řádném zacvičení provádějí léčbu 3x-4x denně doma tak, aby vývoj dítěte s příznaky vývoje hybné poruchy byl co nejlepší.

MUDr. Jaroslava Kolářová, Ph.D.

Další informace na www.vojtovocentrum.cz




poslední aktualizace 04.05.2015

nahoru